Zrównoważone praktyki prowadzenia restauracji w ARCO i Treinta y Tres
Zrównoważony rozwój restauracji ARCO by Paco Pérez i Treinta y Tres – czyli co robimy dla dobra środowiska?
Wszystkie dania restauracji są wytwarzane na miejscu, samodzielnie produkujemy chleby, kiszonki, przetwory, niektóre sery, zakwasy.
Korzystamy między innymi z produktów lokalnych, ekologicznych dostawców.
Ograniczamy straty, w oparciu o analizy przygotowujemy dania dla prognozowanej danego dnia liczby Gości.
Zmodernizowaliśmy urządzenia kuchenne, ograniczając znacząco zużycie wody.
Stosujemy wyłącznie energooszczędne źródła światła, a energię elektryczną pozyskujemy częściowo ze źródeł geotermalnych znajdujących się pod budynkiem.
Znacznie ograniczyliśmy zużycie szkła, plastiku i papieru, rezygnując z opakowań jednorazowych i maksymalizując recykling materiałów.
Dołączyliśmy do akcji sadzenia drzew w polskich lasach, prowadzonej przez Posadzimy.pl. Do tej pory zasadziliśmy 300 drzew.
Od lata 2024 hodujemy nasze własne mikrozioła.
Minimalizujemy zużycie mediów dzięki najnowocześniejszym systemom zarządzania budynkiem Olivia Star, który posiada certyfikat BREEAM oraz maksymalną ocenę w WELL Health-Safety Rating.
Współpracujemy na stałe z audytorami HACPP, mając na celu zachowanie najwyższego bezpieczeństwa żywności
(również poprzez badanie próbek jedzenia oraz pobieranie wymazów).
Przestrzegamy wewnętrznego dekalogu zawierającego zasady zrównoważonego rozwoju restauracji.
Wspieramy lokalną edukację gastronomiczną oferując trójmiejskim szkołom programy stażowe. Otworzyliśmy także możliwości odbycia stażu praktykantom zza granicy.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności