Zrównoważone praktyki prowadzenia restauracji w ARCO i Treinta y Tres

Zrównoważony rozwój restauracji ARCO by Paco Pérez i Treinta y Tres – czyli co robimy dla dobra środowiska?

  • Wszystkie dania restauracji są wytwarzane na miejscu, samodzielnie produkujemy chleby, kiszonki, przetwory, niektóre sery, zakwasy.
  • Korzystamy między innymi z produktów lokalnych, ekologicznych dostawców.
  • Ograniczamy straty, w oparciu o analizy przygotowujemy dania dla prognozowanej danego dnia liczby Gości.
  • Zmodernizowaliśmy urządzenia kuchenne, ograniczając znacząco zużycie wody.
  • Stosujemy wyłącznie energooszczędne źródła światła, a energię elektryczną pozyskujemy częściowo ze źródeł geotermalnych znajdujących się pod budynkiem.
  • Znacznie ograniczyliśmy zużycie szkła, plastiku i papieru, rezygnując z opakowań jednorazowych i maksymalizując recykling materiałów.
  • Dołączyliśmy do akcji sadzenia drzew w polskich lasach, prowadzonej przez Posadzimy.pl. Do tej pory zasadziliśmy 300 drzew.
  • Od lata 2024 hodujemy nasze własne mikrozioła.
  • Minimalizujemy zużycie mediów dzięki najnowocześniejszym systemom zarządzania budynkiem Olivia Star, który posiada certyfikat BREEAM oraz maksymalną ocenę w WELL Health-Safety Rating.
  • Współpracujemy na stałe z audytorami HACPP, mając na celu zachowanie najwyższego bezpieczeństwa żywności
    (również poprzez badanie próbek jedzenia oraz pobieranie wymazów).
  • Przestrzegamy wewnętrznego dekalogu zawierającego zasady zrównoważonego rozwoju restauracji.
  • Wspieramy lokalną edukację gastronomiczną oferując trójmiejskim szkołom programy stażowe. Otworzyliśmy także możliwości odbycia stażu praktykantom zza granicy.

Wiesz, co jeszcze możemy ulepszyć? Napisz do nas: info@arcorestaurant.com

REZERWACJA STOLIKÓW I WIĘCEJ INFORMACJI NA TEMAT MENU:
POZOSTAŁE AKTUALNOŚCI: