WYBITNY KATALOŃSKI SZEF KUCHNI, WIZJONER I PASJONAT SZTUKI KULINARNEJ.
Słynie z innowacyjnego podejścia do kuchni śródziemnomorskiej i zamiłowania do unikalnych, regionalnych składników. Dzięki bogatej wiedzy popartej talentem i umiejętnościami, zdobył w swojej karierze aż 5 gwiazdek Michelin.
Wśród jego hiszpańskich restauracji znajdują się: Miramar** w Llançai Enoteca** w Barcelonie. Prowadzi też restaurację 5 (Cinco) by Paco Pérez* w Berlinie oraz Tast Catala w Manchesterze. Dodatkowo, jest właścicielem 3 barcelońskich lokali typu casual: L’Eggs, La Royale oraz BAO Bar.
Jego najnowsze dziecko to restauracja Arco by Paco Pérez na 33. piętrze najwyższego budynku Olivia Business Centre w Gdańsku.
Utytułowany szef kuchni i bliski współpracownik Paco Péreza.
Z pochodzenia Włoch, z zamiłowania Hiszpan. Za najważniejsze cechy szefa kuchni uważa pokorę, gotowość do ciężkiej pracy i szacunek do natury, która jest dostawcą najlepszych składników. Opanował do perfekcji kunszt kulinarny, pracując u największych hiszpańskich mistrzów kuchni.
W 2007 roku rozpoczął w restauracji Miramar** u Paco Péreza, najważniejszego mentora i nauczyciela. Pod okiem Ferrana Adrià w restauracji El Bulli*** uczył się awangardowej kuchni molekularnej, następnie zbierał doświadczenia u Eneko Atxa w Azurmendi***. W 2016 roku został szefem założonej przez Paco Péreza restauracji, z którą po roku zdobył swoją pierwszą gwiazdkę Michelin.
Teraz poprowadzi restaurację Arco by Paco Pérez w Gdańsku.
Kuchnia to jego pasja i życie.
Wychowany na kuchni francuskiej co dało mu wiedzę, mocny fundament i zaszczepiły prawdziwą kulturę kulinarną. Bez kompromisu mówi, że w kuchni najważniejszy jest dla niego smak i czysty wyraz najlepszego produktu. Ale by tak gotować i otworzyć myślenie musiał budować warsztat więc zbierał doświadczenia w wielu restauracjach z gwiazdkami Michelin m.in. w La Vie***, Vendôme***, The Ledbury**.
Jego zdaniem pokora i ciężka praca jest wstanie pomóc wspiąć się na wyższe poziomy, myśleć kreatywnie i inaczej oraz wypełniać lukę miedzy starymi i nowymi sposobami gotowania. Obecnie największym wyzwaniem zawodowym jest dla niego restauracja Arco by Paco Pérez w rodzinnym Gdańsku i praca u boku Antonio Arcieri.
„Zespół ARCO jest moją
drugą rodziną.”
Pochodzi ze Sri Lanki, w zespole ARCO by Paco Pérez odnalazł się w mgnieniu oka. Jego zdaniem głównym atutem pracy w restauracji jest możliwość stworzenia miejsca przyjaznego, aby można było czuć się jak w domu.
Swój obecny Team traktuje jak rodzinę i nawet mówi, że jest jego drugą. Docenia możliwość uczenia się od mistrzów, takich jak sam Paco Pérez i Antonio Arcieri.
“Najważniejszy jest dla mnie naturalny produkt, czysta forma, proste i eleganckie wykonanie.”
W restauracji ARCO by Paco Pérez oraz Treinta y Tres pełni rolę Head Pastry Chef. Swoją drogę zawodową rozpoczął już w technikum gastronomicznym. Ukończył z wyróżnieniem studia inżynierskie na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie, na kierunku „Gastronomia i Sztuka Kulinarna”. Kunszt kulinarny rozwijał współpracując z Michałem Doroszkiewiczem, w “UMAM” Cukierni Gdańskiej, w 5* Hotelu Raffles Europejski Warsaw, Atelier Amaro oraz Forgotten Fields Farm.
Uwielbia styl francuski, prostotę, naturalne, dobrej jakości produkty oraz klasyczne receptury w nowoczesnej formie. Jednym z jego ulubionych składników jest czekolada. W niej się specjalizuje i wytwarza rzemieślniczo.
“Pasja, optymizm oraz entuzjazm pozwalają sięgać wyżej i dalej.”
Jest sommelierem w restauracji ARCO by Paco Pérez oraz Treinta y Tres. Jego wiedza i doświadczenie są poparte uzyskanym certyfikatem WSET – Level Advanced (Wine and Spirit Education Trust), czyli największym, międzynarodowym centrum edukacyjnym w dziedzinie wina. W sferze enologii rozwijał się odbywając staże w regionach winiarskich takich jak Baden Württemberg czy Mosel. Pracował na stanowisku sommeliera w wielu 5* hotelach i restauracjach o profilu fine dining’owym.
W pracy kieruje się pasją. Uważa, że optymizm i entuzjazm pozwalają sięgać wyżej i dalej. Takie nastawienie sprawia, że wykonywany zawód potęguje zadowolenie, które pozytywnie wpływa na rozwój własny i zadowolenie Gości. Optymistyczne nastawienie do życia i pracy odgrywają istotną rolę
nie tylko w przypadku danej jednostki, ale całego zespołu.
W pracy dzieli się swoją wiedzą i pasją, dbając o wyjątkową atmosferę.
W restauracji ARCO by Paco Pérez obejmuje stanowisko Head of Service. W pracy zależy mu przede wszystkim na dostarczeniu Gościom niezapomnianych wrażeń – kulinarnych, ale nie tylko. Sposób, w jaki opowiada o daniach zyskał wielu miłośników. O jego wiedzy świadczy uzyskany przez niego certyfikat WSET – Level 2 (Wine and Spirit Education Trust).
Jest miłośnikiem win musujących, uwielbia czytać i pasjonuje się filozofią. Porzucił sen o Warszawie na rzecz powrotu do rodzinnych stron, czystego powietrza i najlepszego widoku w Polsce.
“Sommelier to nie tylko znawca wina, lecz także “winny psycholog”, który pomaga dopasować trunek nie tylko do kolacji, ale także do humoru Gości.”
Jest sommelierką w restauracjach Treinta y Tres oraz ARCO Paco Pérez.
Z pomocą jednych z najlepszych sommelierów w Ukrainie poznała kulturę wina, w której się zakochała. W trakcie serwisu wina najważniejsze dla niej są rozmowa z Gościem, aby zrozumieć preferencje oraz zadowolenie z wyboru. W życiu prywatnym jak i w pracy jest otwarta i pozytywna co, jak sama uważa, jest 80% sukcesu w osiąganiu celów.
Contact with our AI assistant!