Arco
by Paco
Pérez
TREINTA
Y TRES
zielone
praktyki
W ARCO i Treinta y Tres przykładamy dużą wagę do ograniczania naszego
śladu węglowego.
Działamy świadomie, wdrażając rozwiązania, które zmniejszają emisję CO2, minimalizują marnowanie żywności i wspierają lokalnych dostawców. Nasze podejście do zrównoważonej gastronomii obejmuje kilka kluczowych obszarów.

Efektywność
zużycia mediów

Z roku na rok udaje nam się coraz bardziej
ograniczać zużycie wody i energii.

Dzięki optymalizacji procesów kuchennych i zastosowaniu nowoczesnych technologii dbamy o to, aby każda kropla wody i każdy kilowat energii były wykorzystywane w sposób odpowiedzialny. W ten sposób udało nam się ograniczyć Y2Y zużycie prądu o 32% na osobę i zużycie wody o 14% na osobę w ciągu roku.

Wybór lokalnych
i sezonowych
składników

Stawiamy na świeże składniki od lokalnych dostawców,
co pozwala nam nie tylko wspierać regionalnych
producentów, ale także ograniczać konieczność
długiego transportu.

Krótsza droga produktów oznacza niższe emisje CO2 związane z logistyką, a także gwarantuje najwyższą jakość i świeżość naszych dań. Korzystanie z sezonowych warzyw i owoców dodatkowo redukuje potrzebę ich przechowywania w energochłonnych chłodniach.

Ograniczenie
mięsa w menu

Mięso, a zwłaszcza wołowina, ma znaczący
wpływ na emisję gazów cieplarnianych.

Dlatego w naszych restauracjach jego obecność jest ograniczona do minimum – w całym menu ARCO i Treinta y Tres mamy jedynie trzy dania z wołowiny. Zamiast tego stawiamy na kreatywne dania roślinne, które zachwycają smakiem i różnorodnością. W ARCO oferujemy specjalne menu degustacyjne dla wegetarian, a w Treinta y Tres goście mogą wybierać spośród szerokiej gamy dań wegetariańskich, które udowadniają, że kuchnia bez mięsa może być równie bogata i satysfakcjonująca.

Minimalizacja
marnowania żywności

W kuchniach naszych restauracji dbamy
o to, aby każda część składników znalazła
swoje zastosowanie.

Skórki warzyw, skrawki mięs wykorzystujemy do przygotowywania aromatycznych bulionów i sosów. W ARCO wdrażamy filozofię zero waste, gdzie każdy element produktu jest przemyślanie wykorzystywany, co nie tylko przyczynia się do redukcji odpadów, ale także inspiruje do kreowania nowych, unikalnych smaków.

Dodatkowo, odpowiednio zarządzamy ilością zamawianych produktów, aby uniknąć nadwyżek i marnowania żywności. Starannie planujemy porcje, tak aby minimalizować ilość odpadów, jednocześnie zapewniając gościom pełne i satysfakcjonujące posiłki. W ARCO mamy także system rezerwacji połączony z przedpłatą, co daje nam dokładny obraz rezerwacji i pozwala przygotowywać posiłki dokładnie na tyle osób, ile ich zamówiło. Dzięki temu eliminujemy nadmiarowe przygotowanie jedzenia i redukujemy straty do absolutnego minimum.

Segregacja
i recykling odpadów

W trosce o środowisko dbamy o odpowiednią
segregację odpadów oraz kompostowanie
resztek organicznych.

Dzięki temu ograniczamy ilość śmieci trafiających na wysypiska oraz zmniejszamy emisję metanu powstającego w procesie ich rozkładu. Współpracujemy również z lokalnymi firmami zajmującymi się recyklingiem, aby zapewnić jak najefektywniejsze ponowne wykorzystanie materiałów.

Ekologiczne
opakowania

Dążymy do ograniczenia zużycia jednorazowych
materiałów, dlatego w naszych restauracjach
stosujemy wyłącznie biodegradowalne
lub wielorazowe opakowania.

Znacząco zmniejszyliśmy zużycie szkła, plastiku i papieru, rezygnując z jednorazowych opakowań i maksymalizując recykling materiałów. W obu restauracjach nie używamy plastikowych ani jednorazowych opakowań. Ponadto, oferujemy wodę w butelkach zwrotnych lub filtrowaną wodę w butelkach wielorazowego użytku – goście mogą sami decydować, którą opcję wybierają. Nasze działania mają na celu zmniejszenie ilości odpadów oraz promowanie bardziej zrównoważonego stylu życia.

Efektywność
energetyczna

We wszystkich naszych restauracjach
korzystamy wyłącznie z energooszczędnych
źródeł światła.

Co więcej, część energii elektrycznej czerpiemy ze źródeł geotermalnych znajdujących się pod budynkiem, co pozwala znacząco ograniczyć emisję CO2. Dzięki temu nasze restauracje są bardziej przyjazne dla środowiska i bardziej efektywne pod względem zużycia energii.

W ARCO i Treinta y Tres nieustannie szukamy nowych sposobów na ograniczenie naszego wpływu na środowisko, wierząc, że nawet małe zmiany mogą prowadzić do wielkich efektów.

Nasza pasja do gotowania idzie w parze z troską o planetę – bo najlepsza kuchnia to ta, która szanuje naturę.